Szaftos padlizsán kimchivel

Hogyan készül a  finom, szaftos, laktató padlizsán?




Sokoldalú és finom


Van olyan zöldség, ami hihetetlenül sokoldalú és mindig megment, ha gyorsan finomat akarunk enni? Nálam ez mindenképp a padlizsán. Sokak szerint csúnya, szivacsos külseje mögött egy igazi íz csoda rejlik. Ma mutatok egy egyszerű, de lenyűgöző módszert a készítésére, ami egy igazi ízkalandozássá varázsolja a hétköznapokat.


Padlizsán, tükörtojás, kimchi kombó

Ez a recept nem a hagyományos parmezános padlizsánról szól, hanem egy szaftos,  aranybarna alappal, amit egy lédús tükörtojás, friss kovászos kenyér és egy meglepetés: fermentált kimchi egészít ki. Készüljetek az ízrobbanásra!

Hozzávalók (2 adag):

· 1 db közepes méretű padlizsán
·  2-3 evőkanál liszt
·  Só, frissen őrölt bors
·  2-3 gerezd fokhagyma
·  Főzőolaj (napraforgó, repce vagy olíva olaj, én kókuszzsírt és olíva olajat használtam
· 2 szelet házi kovászos kenyér
· 2 db friss tojás
· Kimchi (amennyi jól esik) vagy bármilyen savanyúság, vagy saláta.
· Friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz (opcionális)


Padlizsán sütése

Elkészítés:

1. A padlizsán előkészítése: A padlizsánt megmossuk, és hegyes végét levágva hosszába kb. 1 cm vastagra vágjuk. Lesózzuk, és egy kicsit hagyjuk álni. Egy tányérra szórjuk a lisztet, és bőven megsózzuk, megborsozzuk. A padlizsán szeleteket mindkét oldalukon megforgatjuk a lisztben, hogy könnyedén befedje őket. A felesleges lisztet lerázzuk. 

2. A sütés: Egy nagy serpenyőben melegítsünk fel egy kevés olajat közepes lángon. Amikor a olaj forró (egy padlizsán darabbal próbáljuk ki: ha körülötte bugyborékol, akkor jó), belehelyezzük a padlizsán szeleteket. Érdemes lehet több adagban sütni, hogy ne hűljön le a serpenyő. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, ez kb. 3-4 perc per oldal

Szaftos, fokhagymás finomság

Amikor a padlizsán amikor szép aranysárgára sűlt, kiszedjük, és félre tesszük. Amikor az egész kész van, vissza teszem az egészet a serpenyőbe. Rádobom az aprított foghagymát, és egy csepp vizet töltök alá, és letakarom fedővel. Ebben hagyom párolódni. Így lesz jó szaftos. 

4. Az összeállítás: Közben a kenyér szeleteket megpirítjuk. Egy serpenyőben (vagy a padlizsános serpenyőben, ha letöröltük) olajon vagy vajon megsütjük a tükörtojásokat sózva, borsozva.

5. A tálalás: A ropogós kenyérre halmozzuk a forró, fokhagymás padlizsánkarikákat. Ráhelyezzük a lédús tükörtojást, majd bőségesen megszórjuk a friss korianderrel vagy petrezselyemmel. Az oldalába pedig egy jó adag kimchit teszünk.

Tipp! Kimchi helyett lehet savanyúsággal, vegyesvágottal vagy salátával tálalni. Gyors, egyszerű, kiadós és finom. 






Miért is olyan különleges ez a kombináció?

· A padlizsán sokarcúúsága: A padlizsán egy igazi chameleon. Bár sokan csak a ratatouille-ról vagy a padlizsánkrémről ismerik, ez a egyszerű, ropogósra sütött változat is bizonyítja, hogy milyen sokoldalú. Próbáljátok ki grillen, gratinban, vagy akár fűszeres curriebe fogva – soha nem csalódtok benne.
· A kimchi titkos fegyvere: A kimchi nem csupán egy csípős káposztás kísérő. Ez egy élő, fermentált élelmiszer, tele probiotikumokkal, amelyek támogatják a bélflórádat és ezáltal az egész immunrendszered. Ráadásul teli van vitaminokkal (A, B, C) és antioxidánsokkal. Tehát nemcsak hogy robbanás az íze, de egy igazi tápláló bombát is viszel be a szervezetedbe, ami segít az emésztésnek és az egészséges testedzésnek.

Remélem, ti is annyira szeretni fogjátok ezt a gyors és ínycsiklandó kombinációt, mint én! Ha kipróbáltátok, írjátok meg nekem kommentben, hogy tetszett!

Jó étvágyat kívánok!




Megjegyzések