Darálthúsos papírtekercs.

 Hogyan süssünk szaftos húsos papírtekercset?



Mi is az a húsos papírtekercs?

A közösségi médiákat újabban elárasztja ez a recept. Hasonlít a giros húshoz, csak épp darált húsból van. Mivel nincs neve, csak videókban látni, én ezt a nevet adtam neki, hogy Húsos papírtekercs. De lehetne épp Giros darálthús-ból is. Szerinted? 
Ugyan a papírt nem esszük meg, de fontos része, mert máskülönben nem lehetne megsütni. Hasonló a tepsis krumplihoz, ami nagyon finom, de a tepsit se esszük meg. Naná, hogy el kellett készítenem. 

Húsos papírtekercs alap recept. 

Hozzávalók:

500 g darált hús (sertés-marha keverék a legjobb)

1 kis fej vöröshagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma, zúzva

1 db tojás

2-3 evőkanál zsemlemorzsa vagy áztatott zsemle

2 evőkanál tejföl (a szaftosságért és ízéért)

Ízlés szerint: só, bors, pirospaprika, oregánó, esetleg egy csipet füstölt paprikaőrlemény

Sütéshez: olaj vagy olívaolaj

Mivel én ayerfreierben sütüttem, félbe vágtam hosszába a papírt és négy részre osztottam a masszát, hogy beférjen a sűtöjébe. Az egyik adaghoz kevertem egy kicsi sűlt hokkaidó tököt, mert volt épp kisütve. 

Elkészítése

A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.

Egy nagy tálban összedolgozzuk a darált húst, a hagymát, fokhagymát, tojást, zsemlemorzsát, tejfölt és az összes fűszert. A masszának jól összeállónak, nedvesnek, de nem ragadósnak kell lennie. Ha túl nedves, adj hozzá még egy kevés zsemlemorzsát.

Egy sütőpapírra (kb. 35x40 cm) helyezzük a húsos masszát, és ráfedünk egy másik, azonos méretű sütőpapírral.












Egy nyújtófával nagyon óvatosan, egyenletesen, nagyon vékonyra (kb. 0,5 cm) nyújtjuk ki a két papír között. Cél egy minél nagyobb, téglalap alakú "húsos lap".














Óvatosan levesszük a felső sütőpapírt.

A maradék, alul lévő papírt felhasználva, gyors és határozott mozdulattal feltekerjük a húsos lapot, mint egy tekercs. A tekercs végét alá hajtogatjuk.









Az egész tekercset, még a papíron, egy sütőlemezre csúsztatjuk. A tetejét megkenjük egy kis olajjal.

A sütő közepes polcán kb. 25-30 percig sütjük, amíg a hús átsül és a teteje szépen megpirul.

Kihűtjük 5-10 percig, majd éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Tölttött krumplival, rizzsel vagy friss zöldségsalátával tálalhatod.


Én jelenleg félbe vágtam a sütőpapírt, arra kentem fel a húsmasszát, és ayrfreirben sütöttem ki. 180 fokon 20 perc, 10 percnél megforgattam. 





Ezenfelül a felhasználásának csak a fantázia szab határt.
Jó étvágyat. 

Megjegyzések