Hogyan süssünk szaftos húsos papírtekercset?
Mi is az a húsos papírtekercs?
A közösségi médiákat újabban elárasztja ez a recept. Hasonlít a giros húshoz, csak épp darált húsból van. Mivel nincs neve, csak videókban látni, én ezt a nevet adtam neki, hogy Húsos papírtekercs. De lehetne épp Giros darálthús-ból is. Szerinted?
Ugyan a papírt nem esszük meg, de fontos része, mert máskülönben nem lehetne megsütni. Hasonló a tepsis krumplihoz, ami nagyon finom, de a tepsit se esszük meg. Naná, hogy el kellett készítenem.
Húsos papírtekercs alap recept.
Hozzávalók:
500 g darált hús (sertés-marha keverék a legjobb)
1 kis fej vöröshagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
1 db tojás
2-3 evőkanál zsemlemorzsa vagy áztatott zsemle
2 evőkanál tejföl (a szaftosságért és ízéért)
Ízlés szerint: só, bors, pirospaprika, oregánó, esetleg egy csipet füstölt paprikaőrlemény
Sütéshez: olaj vagy olívaolaj
Mivel én ayerfreierben sütüttem, félbe vágtam hosszába a papírt és négy részre osztottam a masszát, hogy beférjen a sűtöjébe. Az egyik adaghoz kevertem egy kicsi sűlt hokkaidó tököt, mert volt épp kisütve.
Elkészítése
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
Egy nagy tálban összedolgozzuk a darált húst, a hagymát, fokhagymát, tojást, zsemlemorzsát, tejfölt és az összes fűszert. A masszának jól összeállónak, nedvesnek, de nem ragadósnak kell lennie. Ha túl nedves, adj hozzá még egy kevés zsemlemorzsát.
Egy sütőpapírra (kb. 35x40 cm) helyezzük a húsos masszát, és ráfedünk egy másik, azonos méretű sütőpapírral.
Egy nyújtófával nagyon óvatosan, egyenletesen, nagyon vékonyra (kb. 0,5 cm) nyújtjuk ki a két papír között. Cél egy minél nagyobb, téglalap alakú "húsos lap".
Óvatosan levesszük a felső sütőpapírt.
A maradék, alul lévő papírt felhasználva, gyors és határozott mozdulattal feltekerjük a húsos lapot, mint egy tekercs. A tekercs végét alá hajtogatjuk.
Az egész tekercset, még a papíron, egy sütőlemezre csúsztatjuk. A tetejét megkenjük egy kis olajjal.
A sütő közepes polcán kb. 25-30 percig sütjük, amíg a hús átsül és a teteje szépen megpirul.
Kihűtjük 5-10 percig, majd éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Tölttött krumplival, rizzsel vagy friss zöldségsalátával tálalhatod.
Én jelenleg félbe vágtam a sütőpapírt, arra kentem fel a húsmasszát, és ayrfreirben sütöttem ki. 180 fokon 20 perc, 10 percnél megforgattam.
Ezenfelül a felhasználásának csak a fantázia szab határt.
Jó étvágyat.





Megjegyzések
Megjegyzés küldése