Hogyan főzzünk finom spenót főzeléket, tükörtojással,
ami a szájban elolvad.
Spenót főzelék, egy íz a szájban
Nem tudom, te voltál-e már úgy, hogy mielőtt elkezdenél főzni, lelki szemeid előtt megjelenik a kaja, és az ízeket érzed a szádban. Hát én így jártam. Amikor készítettem a fiamnak lasagnát, és a besamell főzése közben, megjelent a spenót főzelék íze, besamel mártással elkészítve. És ezt addig érzem amíg meg nem főzöm. Én már többször jártam így.
Besamell mártás
Egy nagyon egyszerű, de annál finomabb mártás, amit több mindenhez fel lehet használni. Pl. spenóthoz.
4 evőkanál vaj
4 evőkanál liszt
500 ml tej
2 nagy gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt szerecsn dió. (a spenóthoz is jól passzol)
Elkészítem a rántást, rádobom a felaprított fokhagymát. Kicsit pirítom, nem nagyon, nem kell sűlnie, majd vigyázva felöntöm hideg tejjel. Jól elkeverem csomó mentesre, sózom, borsozom, fűszerezem. Majd beleteszem a még fagyos spenótot. Így kevergetve forralom fel, és rottyantok rajta egyet. Ha sűrűnek találod, önts egy kis tejet még hozzá.
Spenót
A spenótnál az a lényeg, hogy vagy friss, leveles legyen, blanzsíroztál és felaprítottál késsel, vagy ha fagyasztott, akkor ne a pűrésített legyen, hanem leveles. Valahogy rusztikusabb. (Ha pűrésítettből készíted, akkor fel kell engedni). Én most fagyasztott levelesből készítettem.
Tűkörtojás
A szép tükörtojás titka, hogy szépen lassan kell beleengedni a még langyos olajba. Nem forróba! Megsózzuk, és szép lassan elkezdjük sütni. Közben egy kanállal locsolgassuk rá a forró olajat a tetejére. Így ízlés szerint lehet lágyabbra, vagy keményebbre is sütni a tojásunkat. Ha közben nagyobb hőt adunk neki, akkor az alja pirosabbra sül. Ha mindkét oldalát pirosra szeretnénk, akkor egyszerűen megfordítjuk amikor látjuk hogy az alja már szép piros.
Kimerjük a spenótfőzeléket, rá a tükörtojást, és megszórjuk egy kis chili pehellyel. Gyors, egyszerű és finom főétel.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése