Hogyan főzzek finom és szaftos natúrszeletet, könnyű és krémes krumplipürével?
Finom és szaftos, könnyű és krémes - a legegyszerűbb megoldás, kb fél óra alatt.
Házias ízek varázsa, extra tippel!
Ha úgy érzed, itt az ideje egy kis változatosságnak, de nem akarod elveszíteni a klasszikus ízek varázsát, akkor ez a recept neked szól. A pulykamell szelet ugyanazzal a házias melegséggel tölt el, mint a karaj, de még kifinomultabb és könnyedebb ízvilágot kínál. Tökéletes választás azoknak, akik odafigyelnek az étkezésre, vagy egyszerűen csak szeretnék kipróbálni valami újat.
A pulykamell natúr szelet
Egy sztár a modern megvilágításban. Enyhébb ízű, lágyabb szerkezetű, és gyorsabban elkészül. A kihívás itt az, hogy ne száradjon ki, hanem szaftos és gyengéden aranybarna maradjon.
Krémes krumplipüré
A tökéletes partner. A pulyka finom íze szuperharmóniában van a vajas, lágy pürével, ami egy igazi kényeztető alapot ad az egész fogásnak.
A Kimcsi (Csalamádé): A nélkülözhetetlen élénkítő! A pulyka enyhébb ízét remekül kiemeli és kiegyensúlyozza a kimchi savanykás élessége és ropogóssága.
Pulykamell titka
Hogyan legyen szaftos és nem száraz?
A pulykamell kevesebb zsírt tartalmaz, ezért egy kicsit más technikát igényel, mint a marha. Itt a szaftosság a kulcs.
A hús előkészítése
A pulykamell szeleteket vágd kb. 1,5-2 cm vastagra. Ez fontos, mert a vékonyabb szeletek túl gyorsan megszáradnak. Két fólia közt kloffolt kicsit ki. Ez nem csak a puhaságot, hanem az egyenletes sütést is biztosítja.
A pác (egy opcionális, de csodákra képes lépés)
Ha van rá időd, egy gyors pácolás csodákra képes! 30 percre bekened a szeleteket egy kis olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal és egy csipet rozmaringgal vagy kakukkfűvel. Ez extra ízt és szaftosságot ad. (Elhagyható)
A fűszerezés
A pulyka jól harmonizál a sóval, frissen őrölt borssal, fokhagymával vagy egy kis kakukkfűvel. De csak úgy natúrban, sóval fokhagymával is nagyon finom. Ne feledd bőségesen megsózni, mivel a hús maga enyhe.
A sütés – a sebezhető pont
A serpenyőt melegítsd fel közepes lángon egy kis olajjal/vajjal. Ne túl forró, mert kívül megég, belül pedig nyers marad! Forgasd meg a szeleteket egy kis lisztbe, és süsd kb. 3-4 percig mindkét oldalon, amíg átsültek és szép aranybarnák lesznek.
Ha még nem vagy rutinos, és szeretnél megbizosonyodni, hogy átsült-e, vágj be egy szeletet. Ha kívül barnult és belül már nem rózsaszín, kész is. Ne süsd túl, mert azonnal szivaccsá változik!
Extra tipp!
Ezt még én is édesanyámtól tanultam. Amikor egy adagot kisütök mindig félre teszem egy tányérba. Amikor kész az egész, vágok rá fokhagymát, vissza teszem az egészet a serpenyőbe, és egy nagyon kevés vizet öntök alá, majd letakarom. A gőz átjárja az egészet, és egy fantasztikusan finom, extra szaftos husikákat kapok. Ha picit több lett a víz, egyszerűen csak el kell főzni, de ne annyira hogy zsírjára süljön.
Az összeállítás: egy friss és könnyű csoda
Tálalj egy szép adag krémes krumplipürét. Ráfektetsz két szaftos pulykaszeletet, és meglocsolod a serpenyő maradék levével, ami most is aranyat ér. A friss, ropogós kimcsi pedig életet és vidámságot visz a tányérra.
Ez a fogás bizonyítja, hogy az egészségesebb változat is lehet hihetetlenül ízletes és kielégítő. Egy igazi győzelem az ízék és a könnyedség háborújában.
Jó étvágyat kívánok a finom pulykás változathoz!
Recept
Hozzávalók
1/2 kg pulykamell, (vagy amennyit szeretnél)
2 csomag krumplipüré pehely (igen, most pehelyből készítettem a gyorsaság végett, de rengeteg lett belőle)
1 l tej
150 gr vaj
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors, őrölt szerecsen dió (elhagyható)
Kimchi: saját készítésű
A pulykamellet felszeleteltem, kicsit kiklopfoltam. Ízlés szerint sóztam, borsoztam. (Most nem pácoltam, mert nagyon éhes volt már a család). Oda tettem a serpenyőt, egy kis kókusz olajat és olíva olajat öntöttem bele (nem kell sok. Zsírral, vagy napraforgó olajjal is működik). Lisztbe forgattam a husikat, és a forró zsiradékban sütni kezdtem. Kb 3-4 percig egyik oldalát, majd ugyan annyit a másikat. Figyeltem, hogy kicsit piruljon azért. Amikor egy adag kisült, félre tettem egy tányérba és letakartam. Jöhetett a következő adag.
Közben felforrósítottam a tejet, a krumplipüré pelyhet egy tálba öntöttem, rádobtam a sót és a vajat. Majd a forró tejet öntöttem rá, adagokba, figyeltem, nehogy túl lágy legyen. Közben kevergettem. (Elárulom, hogy főtt a húsleves, és egy merőkanállal abból is tettem rá, plussz ízt ad). Elővettem a botmixelt, és elkezdtem habosítani. Ha kemény, lehet még rá folyadékot önteni apránként, és az ízeket beállítani. Ennyi, és kész is a könnyű és krémes krumpli püré.
Finálé
Amikor az utolsó adag is elérte az árnybarna színt, az egészet vissza tettem a serpenyőbe, aprított fokhagyma kíséretében. Egy löttyintésnyi vizet öntöttem rá, és gyorsan rátettem a fedőt. Ez a legszebb pillanat. Sistereg, gőzöl, dolgozik. Majd a fedő leemelése. És hmmmmm…. Az az illat, ami körülleng. Egyből beindult a nyáltermelésem. Még jó, hogy a krumplipüré is pont elkészült. Nem maradt más, csak a tálalás és flammolás. (No meg a fotózás).


Megjegyzések
Megjegyzés küldése