Fermentálás.1. rész

Hogyan készítsünk egészséges probiotikus ételt! 1.rész





Mi fán terem a fermentálás?

Manapság már eléggé elterjedt a fermentálás. Magyarországon Király Ágnes úttörő munkájának köszönhetően, aki széles körben, nagy szakértelemmel  oktatta mindenkinek, aki vágyott a fermentálás megismerésére. Én is tőle tanultam, így kerültek ki a kezeim közül egyre szebb és szebb üvegek, finomabbnál finomabb készítmények. 

Mi is az a laktofermentálás, másnéven tejsavas erjedés? Csak röviden foglalnám össze. Egy tartósítási eljárás, amit már az őseink is ismertek. Különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák), amik által végbe megy a fermentáció. Ide tartoznak a zöldségfélék fermentálása, a tej és tejtermékek erjesztése, a kenyér kovászolása. De bele tartozik a sör, bor, illetve ecet készítés, illetve többféle italok erjesztéssel való tartósítása. 

Fermentált étel hatása a szervezetre

Egyre több tanulmány jelenik meg róla, hogy a  fermentált zöldségeknek milyen jótékony hatással vannak az egészségre, mivel probiotikumokat tartalmaznak, amelyek javítják a bélflóra egyensúlyát, ezáltal támogatják az emésztést és enyhítik a puffadást, hasmenést vagy székrekedést. Emellett gazdagabbak felszívódó vitaminokban és ásványi anyagokban (mint a vas és a kalcium), mivel az erjesztés során megemelkedik a mikro tápanyagtartalmuk, és csökkennek a felszívódást gátló anyagok. Támogatják az immunrendszert, és a könnyebben emészthető tápanyagoknak köszönhetően gyorsabb energia-ellátást biztosítanak. 

Kinek mikor ajánlott a fogyasztása?

Érdemes apránként elkezdeni a fermentált ételek fogyasztását, mert a hirtelen bevitt baktériumok, rostok és enzimek akár hasmenéshez vagy más, kellemetlen panaszokhoz vezethetnek, mint puffadás vagy fokozott gázképződés. Néhány eset, amikor jobb óvatosnak lenni:

gyulladásos bélbetegségek inaktív fázisában

cöliákia, azaz lisztérzékenység

IBS vagy más, rendszeres hasi diszkomfort érzés esetén

SIBO (kontaminált vékonybél szindróma)

hisztamin-intolerancia

epeürülési problémák

pajzsmirigy-alulműködés

nátriumszegény diéta tartásakor

Néhány betegség megléte esetén pedig tilos erjesztett élelmiszereket fogyasztani:

légúti allergiás időszakban: a fermentált ételekben hisztamin tartalma fokozhatja a tüneteket

Crohn-betegség aktív szakaszában

emésztőrendszeri fekély esetén 

Ha csak a fent említett betegségek nem tiltják, mindenképp érdemes beiktatni a fermentált élelmiszereket az étrendbe! Elég mindössze kiegészíteni a főétkezéseket minden nap egy kevés savanyúsággal vagy joghurttal, kefirrel és megtapasztalhatod jótékony hatásait a bélrendszerre, ezáltal pedig a jobb közérzetre és immunrendszerre. De főzési szokásaink közé is beiktathatjuk. Hiszen ahogy egy savanyú káposztát többféleképpen el lehet készíteni, ugyan úgy egy kimchit, vagy fermentált gabonákat, álgabonákat. 

Fermentált lila káposzta receptjét itt találod: https://anyafoztje.blogspot.com/2025/10/fermentalas-narancsos-lilakaposzta.html

Amennyiben bővebben szeretnél olvasni a fermentálás tudományos megközelítéséről, figyelmedbe ajánlom a fermentos.hu oldalt.

Forrás: https://fermentor.hu/mi-fan-terem-a-laktofermentalas/

https://biotechusa.hu/blog/etrendek/a-fermentalt-etelek-elonyei/










 

Megjegyzések