Fermentálás: Narancsos lilakáposzta

Hogyan készítsünk egészséges, fermentált  lila káposztát?






Fermentált lilakáposzta hatása a szervezetre

A fermentált lilakáposzta hatása, hogy jótékonyan befolyásolja a bélflórát, az emésztést, a szervezet antioxidáns-ellátását pedig C-vitamin és más tápanyagok révén javítja. Emellett támogathatja a máj működését és a bőr regenerálódását, valamint vízhajtó hatású lehet. 


Narancsos lilakáposzta fermentálása


Recept

1 db lila káposzta (az enyém 1 kg volt)
1 db narancs
felforralt és lehűtött víz (ha van víztisztítód, ezt a lépést kihagyhatod, vagy ha ásványvizet használsz)
só (sót,  só oldatot általában 2%-ban használjuk. Akár 1 l víz, akár 1 kg zöldség, 20 g sót teszünk bele, hacsak a recept el nem tér tőle. Általában az egy csapot evőkanálnak felel meg). 

Legyaluljuk szép vékonyra a lila káposztát. A lehulló egészséges darabokat nem dobjuk el, félre tesszük. Megmérjük. 1 kg gyalult káposztához egy lapított evőkanál sót teszünk. Elkezdjük a kezünkkel jól macsikázni, megtörjük, keverjük, forgatjuk, hogy a só jól járja át, és engedjen levet. Ha kiengedte a levét, az előre előkészített üvegekbe töltjük, úgy, hogy lé is kerüljön rá. Kicsit megnyomkodjuk az üvegben a káposztát, hogy ellepje a lé. De maradjon azért rajta. Ha kevésnek bizonyul a lé, egy kis sós vizet készítünk, és feltöltjük vele az üveget. Lényeg, hogy az üveg nyakáig érjen. Ráhúzzuk jól az üveg tetejét, és tálcára félre tesszük a pulton. El fog kezdeni forrni, lehet is kinyomja kicsit. De semmi gond. Ne nyisd ki, mert gázokból védőréteget készít magának, ami megvédi a zöldségeket a romlástól. Ha kinyitottad, akkor elmegy a gázréteg, és célszerű a hűtőben tárolni akkor már.

Extra tipp!
A káposzta szereti a meleget, legalább 20-22 fokon erjezd. 
Kb 10-12 napig erjezd, aztán tedd hűvös helyre, hogy tovább érejen. 
Figyeld az üveget, és az alatta lévő tálcát tisztítsd.
Ne nyitogasd.
Csak ép tetőt használj.
Húzd rá rendesen a tetőt.

Fermentált lila káposzta: egészségügyi előnyök

Bélrendszer: Támogatja a bélflóra egészségét, ami az emésztést is javítja. 


Immunrendszer: A C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert és segít megelőzni a megfázásos betegségeket. 


Antioxidáns-hatás: Magas antioxidáns-tartalma védi a sejteket a károsodástól. 


Szív- és érrendszer: Káliumtartalma révén segíthet csökkenteni a magas vérnyomást. 


Csontok: K-vitamin és kalcium tartalma hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez. 


Bőr: Támogatja a bőr regenerálódását és a ráncosodás csökkentésében is szerepet játszhat. 


Máj: Elősegíti a máj megfelelő működését. 


Vízhajtás: Segít a szervezet vízháztartásának kiegyensúlyozásában. 


Hogyan fogyasszuk?

A fermentált lilakáposzta kiválóan illeszkedik az étrendbe.

Felhasználható salátákhoz, köretekhez.

Például savanyúságként vagy önmagában fogyasztható. 

Szendvicsekbe vagy épp kacsacombbal megsütve. Párolt káposztaként sült húsok mellé. 


Jó étvágyat!







Megjegyzések