Hogyan készítsünk egészséges, fermentált lila káposztát?
Fermentált lilakáposzta hatása a szervezetre
A fermentált lilakáposzta hatása, hogy jótékonyan befolyásolja a bélflórát, az emésztést, a szervezet antioxidáns-ellátását pedig C-vitamin és más tápanyagok révén javítja. Emellett támogathatja a máj működését és a bőr regenerálódását, valamint vízhajtó hatású lehet.
Narancsos lilakáposzta fermentálása
Recept
1 db lila káposzta (az enyém 1 kg volt)
1 db narancs
felforralt és lehűtött víz (ha van víztisztítód, ezt a lépést kihagyhatod, vagy ha ásványvizet használsz)
só (sót, só oldatot általában 2%-ban használjuk. Akár 1 l víz, akár 1 kg zöldség, 20 g sót teszünk bele, hacsak a recept el nem tér tőle. Általában az egy csapot evőkanálnak felel meg).
Legyaluljuk szép vékonyra a lila káposztát. A lehulló egészséges darabokat nem dobjuk el, félre tesszük. Megmérjük. 1 kg gyalult káposztához egy lapított evőkanál sót teszünk. Elkezdjük a kezünkkel jól macsikázni, megtörjük, keverjük, forgatjuk, hogy a só jól járja át, és engedjen levet. Ha kiengedte a levét, az előre előkészített üvegekbe töltjük, úgy, hogy lé is kerüljön rá. Kicsit megnyomkodjuk az üvegben a káposztát, hogy ellepje a lé. De maradjon azért rajta. Ha kevésnek bizonyul a lé, egy kis sós vizet készítünk, és feltöltjük vele az üveget. Lényeg, hogy az üveg nyakáig érjen. Ráhúzzuk jól az üveg tetejét, és tálcára félre tesszük a pulton. El fog kezdeni forrni, lehet is kinyomja kicsit. De semmi gond. Ne nyisd ki, mert gázokból védőréteget készít magának, ami megvédi a zöldségeket a romlástól. Ha kinyitottad, akkor elmegy a gázréteg, és célszerű a hűtőben tárolni akkor már.
Extra tipp!
A káposzta szereti a meleget, legalább 20-22 fokon erjezd.
Kb 10-12 napig erjezd, aztán tedd hűvös helyre, hogy tovább érejen.
Figyeld az üveget, és az alatta lévő tálcát tisztítsd.
Ne nyitogasd.
Csak ép tetőt használj.
Húzd rá rendesen a tetőt.
Fermentált lila káposzta: egészségügyi előnyök
Bélrendszer: Támogatja a bélflóra egészségét, ami az emésztést is javítja.
Immunrendszer: A C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert és segít megelőzni a megfázásos betegségeket.
Antioxidáns-hatás: Magas antioxidáns-tartalma védi a sejteket a károsodástól.
Szív- és érrendszer: Káliumtartalma révén segíthet csökkenteni a magas vérnyomást.
Csontok: K-vitamin és kalcium tartalma hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez.
Bőr: Támogatja a bőr regenerálódását és a ráncosodás csökkentésében is szerepet játszhat.
Máj: Elősegíti a máj megfelelő működését.
Vízhajtás: Segít a szervezet vízháztartásának kiegyensúlyozásában.
Hogyan fogyasszuk?
A fermentált lilakáposzta kiválóan illeszkedik az étrendbe.
Felhasználható salátákhoz, köretekhez.
Például savanyúságként vagy önmagában fogyasztható.
Szendvicsekbe vagy épp kacsacombbal megsütve. Párolt káposztaként sült húsok mellé.
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése