Baciűző hagymaleves, édesapám receptje alapján

Hogyan főzzek baciűző hagymalevest?




Az emlékek illata 

Nekem ez a hagymaleves, a hagyma és a füstölt kolbász párologtató, meleg illata, ami egyből visszarepít a gyermekkorom egyik legszebb napjaiba.

Még kisgyerek voltam, amikor fogtam apám kezét, és mentünk ki a rétre. Ő forgatta a szénát, én meg játszottam körülötte a napsütötte fűben. Hazafelé, a poros úton, elmesélte, hogy hagymaleves lesz ebédre. Akkor még nem tudtam, hogy ez a leves nem csupán egy étel, hanem egy történet, egy túlélés és a szeretete megnyilvánulása.


Édesapám hagyma leves receptje 

Egy recept, amit az élet írt.

Amikor fogságba esett a háborúban, sikerült elszöknie. Nem volt más, csak hagyma meg víz. Ebből főzött levest. Ez az egyszerű, ősi táplálék segített neki kitartani, hazaérni, egy igazi túlélő leves volt. A hagyma melegítette, erőt adott, és talán a benne rejlő gyógyító erő is segítette, hogy életben maradjon.


Bővített túlélő recept

De apám nem maradt ennél. Ahogy rendeződött az élet körülötte, ő tökéletesítette a receptet. Hozzáadott egy kis füstölt kolbászt, ami fűszeres, gazdag ízt adott. Tett bele köménymagot, ami jellegzetes és meghitt, és egy csepp ecetet, ami frissességet és egy kicsi fanyarságot. És ebből az egyszerű túlélőlevésből lett az élete egyik kedvenc levese.


A hagymaleves titka

Nekem is a kedvenc leveseim közé tartozik.

Édesapám korán elment. De rám hagyta a hagymaleves titkát. Nem csak a hozzávalókat, hanem a mögöttes történetet, a kitartást és a kreatív szellemet, hogy az élet legszerényebb alapanyagaiból is tudunk valami csodálatosat alkotni.

Amikor főzöm, és átjárja a konyhát az illata, a felszálló gőz emlékeket hoz felém. Látom a rétet, érzem a kezét, a szikrázó nap sugarát, és a számban érzem édesapám hagymalevese ízét.


Miért is olyan csodás ez a leves?

Ezt a levest általában télen főzöm, mert átfűti a testet, és a lelket. Vagy amikor a családban betegek vagyunk, hiszen a hagyma kvercetin tartalma magas, így gyógy levesnek is beillik. Apám szerint is ez volt az egyik titka, hiszen megizzasztja az embert rendesen. Megkérdezi, hogy ki vagyok, és a bacik csak úgy ugrálnának kifelé a melegtől  a fűszerektől, és az ecettől. Egy igazi gyógyító, erősítő étel. Ha nem hiszed, próbáld ki. És ne gyere azzal, hogy a húslevesből se eszed meg a főtt hagymát. A pörköltben is benne van, mégis megeszed. Adj egy esélyt neki.


Baci űző hagyma leves

Hozzávalók:

4-5 nagy vörös vagy lila hagyma (minél több a hagyma, annál jobb, ne csak imitt-amott úszkáljon benne)

15 dkg füstölt kolbász (felkarikázva)

1 tk őrölt kömény

2 liter víz

2 babérlevél

1-2 tk ecet, ízlés szerint, de ez hozza ki az ízeket.  (Én almaecetet használok)

Friss  (kovászos) kenyér a tálaláshoz



Elkészítés:

A hagymát egyszer félbe vágom, majd úgy szeletelem. Egy nagyobb lábasban bele teszem a hagymát, a felkarikázott füstölt kolbászt, a fűszereket, (ecet kivételével) és felöntöm vízzel.








A rotyogó leves illata emlékeket idéz elő


 Kb 20-25 percig főzöm, hogy az ízek összeérjenek, és a hagyma megpuhuljon. Amikor megfőtt egy kicsi rántást készítek rá, hogy össze húzza. Ha szeretnéd, hogy az ecetet kicsit tompítsa, akkor azt is bele teheted ekkor. Almaecetet akkor érdemes beletenni, ha már megfőtt. Én mindig csak keveset teszek bele, és kóstolgatom mikor jó. Addig ízesítsd amíg nem ízlik. Én jó ecetesen szeretem.


Forrón tálalom, friss kovászos kenyérrel. 




Jó étvágyat!


Megjegyzések