Zöldbab és Borzas tészta
Variációk zöldbabra. (Ha keveset akarsz bajlódni, fagyasztott mexikói keverékkel is megoldható)
Alapanyagok:
sertéshús 30 dkg vagy csibe mell.
hagyma 1 fejzöldbab 1/2 kg
burgonya 4-5 szem
sárgarépa 3 szál
zeller 15-20 dkg
kaliforniai vagy kápia paprika
paradicsom
Fűszerek:
őrőlt paprika, só, bors, ételízesítő, kurkuma, chili parika (aki szereti erősen), kömény (teafilterben főztem bele, csak az íze végett), kapor vagy esetleg tárkony.
A hagymát kissé megpirítjuk, majd rádobjuk a felkockázott húst. Sózzuk kissé, fűszerezzük az ételízesítővel, majd pirítjuk kevés víz hozzáadásával, amíg meg nem puhul. A zöldségeknek 10 perc elég általában. Amikor már majdnem kész, felöntöm lével, beletesszük a zöldségeket és a fűszereket, és puhára főzzük. A tejfölt én bele szoktam főzni, de van aki evés előtt keveri bele. Olyan is van, aki szereti egy kis ecettel savanyítani.
Második változat: Borzas tészta
A zöldséges alapanyag ugyan az, mint a levesnél, csak jön hozzá egy kis basamell, sajt és kocka tészta,
Először a besamlellt készítem el. Két evőkanál vajat felforrósítjuk, beleteszünk 2 evőkanál lisztet és lassan pirítjuk. (Nem kell pirosnak lennie), majd keverés közben felöntjük forró tejjel (akinek nincs rutinja hideg tejjel is felöntheti, és folyamatos keverés mellet főzi föl, elkerülve így a csomósodást). Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. (Én általában a besamellből dupla adagot készítek, mert nagyon szeretem).
Második lépés. Wookban megpirítjuk a tésztát egy kis olajon. Félre tesszük. Majd a hús következik. Egy kis hagymát pirítunk a wookban, hozzá adjuk a felkockázott husit. Ha csibemell akkor kissé megkapatjuk csak, ha disznóhús, akkor egy kicsit pároljuk tovább. Majd hozzá adjuk a zöldség keveréket, a tetejére pedig a tésztát. Kevés forró vizet öntünk alá, és lefedve lassan fűzzük, illetve inkább gőzöljük. Néha két fakanál segítségével alányúlunk és megkeverjük. Többször ellenőrizzük, ha kell teszünk még alá folyadékot. Nem kell teljesen puhára puhára párolni, kicsit ress is lehet. Amikor elkészült össze keverjük a basamell mártással. Forrón tányérra szedjük, és reszelt sajttal megszórjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése